Follow by Email

dissabte, 8 de març de 2008

Dia de la dona

Vida en desigualtat

Maternitat. Mig milió de dones mor, cada any, en donar a llum en els països en desenvolupament.

Mortalitat. A l'Àfrica subsahariana 1 de cada 16 dones mor durant l'embaraç o el part.

Pobresa. Hi ha 1.200 milions d'éssers humans sumits dins la pobresa; el70% són dones.

Analfabetisme. Dos terços de les persones analfabetes en el món són dones. A molts de països tenen limitat l'accés a l'educació, a la salut, al control dels recursos naturals o el dret a esser propietàries.

Violència masclista. La violència contra les dones ni tan sols és un delicte tipificat a 102 països i la violacio dins el marimoni tampoc ho és a 53.

***

I de la Vikipèdia:


La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica. La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l'any 1910 en la II Conferència Internacional de Dones Socialistes Clara Zetkin proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.

El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.

El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d'obtenir millores laborals i socials. Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s'utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení.

La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, éssent implantada per les Nacions Unides el 1977.
Publica un comentari a l'entrada